Ciekawostki

  • Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada 9 lutego. Wtedy też (w 2019 r.) otwarta została Pizzeria San Domingo Sandomierz!
  • Grupa naukowców związanych z NASA stworzyła drukarkę 3D, która była w stanie przygotować jedną pizzę w ciągu 70 sekund.
  • Najdłuższa pizza na świecie liczyła prawie 2 km.
  • Najdalej dostarczona pizza na świecie przebyła aż 16 949 kilometrów!
  • Polacy lubią pizzę z ketchupem i sosem czosnkowym, Brazylijczycy posypują ją groszkiem i kukurydzą, Francuzi lubią pizzę z jajkiem sadzonym, a Finowie z mięsem renifera.
  • Największa pizza została przygotowana w RPA. Jej średnica wynosiła 37,4 m i ważyła ponad 12 ton!
  • Tradycyjna włoska pizza nie posiada wielu dodatków (max. 3).
  • Armia Amerykańska posiada pizze z trzyletnim terminem zdatności do spożycia.
  • Najpopularniejszą pizzą świata jest Margherita.
  • Najdroższa pizza na świecie kosztuje około 8 500 zł. Do jej składników należą między innymi trufle i czarny kawior.
  • Osoba specjalizująca się w wypieku pizzy jest nazywana pizzaiolo.
  • W USA jest ponad 80 000 pizzerii!

Encyklopedia włoskiej kuchni

Aglio e olio [wym. alio e olio] - najprostszy makaron na świecie - czosnek i oliwa.

Asiago DOP [wym. aziago] - półtwardy ser z surowego mleka krowiego. Pochodzi z regionu Veneto - Wenecja Euganejska.

Bolognese [wym. bolonieze] - najsłynniejszy włoski sos powstały na bazie mięsa mielonego.

Bruschetta [wym. brusketta] - klasyczna włoska kanapka.

Burrata [wym. burrata] - świeży serek podpuszczkowy z mleka krowiego z regionu Apulia. Wewnątrz zawiera aksamitną śmietankę.

Cezar [wym. cezar] - sałatka, której nazwa pochodzi od Włocha Cezara Cardiniego. Stworzył ją na emigracji w Meksyku, dlatego też zaliczana jest do kuchni meksykańskiej. Jej głownymi składnikami są: sałata rzymska, grzanki, oliwa o smaku czosnkowym, parmezan, czosnek, ocet winny, sok z cytryny oraz jajko.

Calzone [wym. kalcone] - rodzaj pizzy składanej na pół i sklejonej na kształt pieroga.

Cappuccino [wym. kapuczino] - kawa na bazie Espresso i spienionego mleka.

Caprese [wym. kapreze] - jedna z najpopularniejszych włoskich sałatek.

Capriciosa [wym. kapriczioza] - pizza ta składa się z pomidorów, mozzarelli, pieczonej szynki oraz grzybów. Bardzo często zawiera też karczochy.

Carpaccio [wym. karpaczio] - przystawka z surowego mięsa.

Chianti [wym. kianti] - słynne, włoskie wino.

Conchiglioni (conchglie) [wym. konkilioni (konkilie)] - makaron w kształcie muszli.

Espresso [wym. espresso] - najsłynniejsza włoska kawa o niewielkiej objętości (około 30 ml), charakteryzująca się intensywnym smakiem, aromatem oraz gęstą pianką. Stanowiąca podstawę do innych rodzajów kaw.

Espresso Doppio [wym. espresso dopio] - doppio z włoskiego oznacza podwójne - więc jest to po prostu podwójne espresso.

Foccacia [wym. fokaczia] - rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy.

Fontina Valdostana DOP [wym. fontina waldostana] - miękki ser z mleka krowiego z regionu Aosta.

Freddo [wym. fredo] - kawa na zimno z kostkami lodu. Od Frappe odróżnia ją to, że jest przygotowywana z Espresso, a nie z kawy rozpuszczalnej.

Friarielli [wym. friarielli] - warzywo z rodziny kapustowatych, pochodzące z południowych Włoch (zwane brokułem neapolitańskim)

Friggione [wym. fridzione] - włoski sos cebulowo-pomidorowy pochodzący z Bolonii.

Funghi [wym. fungi] - pizza z grzybami

Garganelli [wym. garganelli] - makaron podobny do Penne. Garganelli różni to, że posiada wyżłobienia, ma widoczne warstwy ponieważ jest zwijany z trójkątnych kawałków oraz jego końce są zawsze ścięte w przeciwnych kierunkach.

Gnocchi [wym. niokki] - włoskie kluski przypominające polskie kopytka.

Gorgonzola DOP [wym. gorgonzola] - ser pleśniowy z mleka krowiego o intensywnym smaku z charakterystycznymi żyłkami pleśni. Pochodzi z regionu Lombardii.

Grana Padano DOP [wym. grana padano] - twardy ser z mleka krowiego pochodzący z Wenecji Euganejskiej.

Guanciale di suino [wym. guanciale di suino] - mięso wieprzowe z części policzkowej o charakterystycznej maślanej konsystencji. Bardzo podobny do boczku.

Latte Macchiato [wym. latte makiato] - kawa, którą przyrządza się wlewając Espresso do ciepłego spienionego mleka.

Linguine [wym. linguine] - makaron podobny do spaghetti, ale spłaszczony i na przekroju o soczewkowatym kształcie.

Margherita [wym. margerita] - klasyczna pizza Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii i oliwy z oliwek.

Montasio DOP [wym. montazio] - nieco pikantny, twardy ser krowi z regionu Wenecji Euganejskiej.

Mozzarella Di Bufala DOP [wym. mocarella di bufala] - miękki ser wytwarzany ze świeżego mleka bawolego. Pochodzi z południowych Włoch, regionu Kampania.

Mozzarella fior di latte [wym. mocarella fior di latte] - świeży, miękki i elastyczny serek podpuszczkowy z regionu Apulia. Affumicato oznacza wędzony.

Nduja Piccante [wym. duja pikante] - miękka, pikantna wędlina wieprzowa z dużą zawartością peperoncino (papryczek chili).

Occelli® Castelmagno DOP Alpeggio [wym. oczelli castelmanjo alpedzio] - ser dojrzewający z mleka krowiego. Może zawierać dodatkowo ser owczy lub kozi. Pochodzi z regionu Piemontu.

Olio di oliva extra vergine [wym. olio di oliwa ekstra werdżine] - najwyższa jakość oliwy. Świeżo tłoczona z najwyższej jakości oliwek o najniższym poziomie kwasowości (do 0,8%). Nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej.

Pasta alla carbonara [wym. pasta ala karbonara] - makaron z dodatkiem jajek, Pancetty lub Guanciale, sera Pecorino Romano lub Parmezanu oraz czarnego pieprzu.

Pecorino Fresco Toscano DOP [wym. pekorino fresko toskano] - półtwardy ser z mleka owczego o ostrym, wyrazistym smaku z regionu Toskanii.

Pecorino Romano DOP [wym. pekorino romano] - twardy ser dojrzewający z mleka owczego o intensywnym, zdecydowanym smaku i aromacie. Pochodzi z regionu Sardynii.

Penne [wym. penne] - makaron w kształcie ciętych pod kątem rurek.

Pancetta [wym. panczetta] - włoski boczek.

Parmigiano Reggiano DOP [wym. parmidziano redziano] - ser twardy z mleka krowiego produkowany tylko w rejonie Parmy, Reggio Emilii, Modeny, Bolonii oraz Mantovy w Lombardii.

Pesto alla genovese DOP [wym. pesto ala dżenowese] - sos z bazylii, zawierający: Grana Padano DOP, Parmigiano Reggiano DOP i Pecorino Romano DOP oraz orzeszki piniowe. Doprawiony solą i czosnkiem. Pochodzi z Toskanii.

Piave DOP [wym. piawe] - twardy ser dojrzewający z mleka krowiego. Pochodzi z regionu Wenecji Euganejskiej.

Prosciutto [wym. prosziutto] - włoska szynka, którą możemy podzielić na 2 rodzaje: gotowana (Cotto) oraz surowa (Crudo). Najbardziej znana to Prosciutto di Parma DOP z regionu Emilia-Romania oraz Prosciutto crudo San Daniele DOP z Friuli-Wenecji Julijskiej.

Provolone [wym. prowolone] - aromatyczny, delikatny, półtwardy ser z mleka krowiego.

Ricotta [wym. rikotta] - świeży, gęsty, kremowy serek typu twarogowego z mleka krowiego. Powstaje ze śmietanki i serwatki po produkcji serów.

Ristretto [wym. ristretto] - kawa podobna do Espresso, ale zawierająca dwukrotnie mniej wody. Przez co staję się od niej trochę mocniejsza.

Salsiccia fresca [wym. salsicia freska] - włoska surowa kiełbasa wieprzowa.

Salsiccia veneta [wym. salsicia weneta] - włoska surowa kiełbasa wieprzowa.

San Marzano DOP [wym. san marcano] - pomidory o słodkim smaku, intensywnym aromacie i ciemno-czerwonej barwie. Są uprawiane na żyznych glebach pod Wezuwiuszem - Kampania.

Spianata piccante Pedroni [wym. spianata pikante pedroni] - pikantne włoskie salami. Czerwoną barwę zawdzięcza ostrym papryczkom.

Tagliatelle [wym. taljatelle] - makaron w kształcie długich, płaskich wstążek.

Taleggio DOP [wym. taledzio] - ser z mleka krowiego o intensywnym aromacie. Charakteryzuje się łagodnym, słodkim i delikatnie owocowym smakiem. Pochodzi z regionu Lombardii.

Tiramisu [wym. tiramisu] - z wł. oznacza 'Popraw mi humor'. Jest to deser złożony z nasączonej Espresso warstwy biszkoptów, kremu z serka Mascarpone, żółtek jaj i cukru. Całość posypana jest kakao lub płatkami gorzkiej czekolady. W Polsce biszkopty namacza się dodatkowo w likierze Amaretto, a we Włoszech w winie Marsala choć nie jest to ujęte w oryginalnym przepisie.

Zabaglione [wym. zabaljone] - tradycyjny włoski deser przygotowywany z zółtek jaj, cukru i słodkiego wina.