Ciekawostki
- Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada 9 lutego. Wtedy też (w 2019 r.) otwarta została Pizzeria San Domingo Sandomierz!
- Grupa naukowców związanych z NASA stworzyła drukarkę 3D, która była w stanie przygotować jedną pizzę w ciągu 70 sekund.
- Najdłuższa pizza na świecie liczyła prawie 2 km.
- Najdalej dostarczona pizza na świecie przebyła aż 16 949 kilometrów!
- Polacy lubią pizzę z ketchupem i sosem czosnkowym, Brazylijczycy posypują ją groszkiem i kukurydzą, Francuzi lubią pizzę z jajkiem sadzonym, a Finowie z mięsem renifera.
- Największa pizza została przygotowana w RPA. Jej średnica wynosiła 37,4 m i ważyła ponad 12 ton!
- Tradycyjna włoska pizza nie posiada wielu dodatków (max. 3).
- Armia Amerykańska posiada pizze z trzyletnim terminem zdatności do spożycia.
- Najpopularniejszą pizzą świata jest Margherita.
- Najdroższa pizza na świecie kosztuje około 8 500 zł. Do jej składników należą między innymi trufle i czarny kawior.
- Osoba specjalizująca się w wypieku pizzy jest nazywana pizzaiolo.
- W USA jest ponad 80 000 pizzerii!
Encyklopedia włoskiej kuchni
Aglio e olio [wym. alio e olio] - najprostszy makaron na świecie - czosnek i oliwa.
Asiago DOP [wym. aziago] - półtwardy ser z surowego mleka krowiego. Pochodzi z regionu Veneto - Wenecja Euganejska.
Bolognese [wym. bolonieze] - najsłynniejszy włoski sos powstały na bazie mięsa mielonego.
Bruschetta [wym. brusketta] - klasyczna włoska kanapka.
Burrata [wym. burrata] - świeży serek podpuszczkowy z mleka krowiego z regionu Apulia. Wewnątrz zawiera aksamitną śmietankę.
Cezar [wym. cezar] - sałatka, której nazwa pochodzi od Włocha Cezara Cardiniego. Stworzył ją na emigracji w Meksyku, dlatego też zaliczana jest do kuchni meksykańskiej. Jej głownymi składnikami są: sałata rzymska, grzanki, oliwa o smaku czosnkowym, parmezan, czosnek, ocet winny, sok z cytryny oraz jajko.
Calzone [wym. kalcone] - rodzaj pizzy składanej na pół i sklejonej na kształt pieroga.
Cappuccino [wym. kapuczino] - kawa na bazie Espresso i spienionego mleka.
Caprese [wym. kapreze] - jedna z najpopularniejszych włoskich sałatek.
Capriciosa [wym. kapriczioza] - pizza ta składa się z pomidorów, mozzarelli, pieczonej szynki oraz grzybów. Bardzo często zawiera też karczochy.
Carpaccio [wym. karpaczio] - przystawka z surowego mięsa.
Chianti [wym. kianti] - słynne, włoskie wino.
Conchiglioni (conchglie) [wym. konkilioni (konkilie)] - makaron w kształcie muszli.
Espresso [wym. espresso] - najsłynniejsza włoska kawa o niewielkiej objętości (około 30 ml), charakteryzująca się intensywnym smakiem, aromatem oraz gęstą pianką. Stanowiąca podstawę do innych rodzajów kaw.
Espresso Doppio [wym. espresso dopio] - doppio z włoskiego oznacza podwójne - więc jest to po prostu podwójne espresso.
Foccacia [wym. fokaczia] - rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy.
Fontina Valdostana DOP [wym. fontina waldostana] - miękki ser z mleka krowiego z regionu Aosta.
Freddo [wym. fredo] - kawa na zimno z kostkami lodu. Od Frappe odróżnia ją to, że jest przygotowywana z Espresso, a nie z kawy rozpuszczalnej.
Friarielli [wym. friarielli] - warzywo z rodziny kapustowatych, pochodzące z południowych Włoch (zwane brokułem neapolitańskim)
Friggione [wym. fridzione] - włoski sos cebulowo-pomidorowy pochodzący z Bolonii.
Funghi [wym. fungi] - pizza z grzybami
Garganelli [wym. garganelli] - makaron podobny do Penne. Garganelli różni to, że posiada wyżłobienia, ma widoczne warstwy ponieważ jest zwijany z trójkątnych kawałków oraz jego końce są zawsze ścięte w przeciwnych kierunkach.
Gnocchi [wym. niokki] - włoskie kluski przypominające polskie kopytka.
Gorgonzola DOP [wym. gorgonzola] - ser pleśniowy z mleka krowiego o intensywnym smaku z charakterystycznymi żyłkami pleśni. Pochodzi z regionu Lombardii.
Grana Padano DOP [wym. grana padano] - twardy ser z mleka krowiego pochodzący z Wenecji Euganejskiej.
Guanciale di suino [wym. guanciale di suino] - mięso wieprzowe z części policzkowej o charakterystycznej maślanej konsystencji. Bardzo podobny do boczku.
Latte Macchiato [wym. latte makiato] - kawa, którą przyrządza się wlewając Espresso do ciepłego spienionego mleka.
Linguine [wym. linguine] - makaron podobny do spaghetti, ale spłaszczony i na przekroju o soczewkowatym kształcie.
Margherita [wym. margerita] - klasyczna pizza Margherita składa się z pomidorów, mozzarelli, bazylii i oliwy z oliwek.
Montasio DOP [wym. montazio] - nieco pikantny, twardy ser krowi z regionu Wenecji Euganejskiej.
Mozzarella Di Bufala DOP [wym. mocarella di bufala] - miękki ser wytwarzany ze świeżego mleka bawolego. Pochodzi z południowych Włoch, regionu Kampania.
Mozzarella fior di latte [wym. mocarella fior di latte] - świeży, miękki i elastyczny serek podpuszczkowy z regionu Apulia. Affumicato oznacza wędzony.
Nduja Piccante [wym. duja pikante] - miękka, pikantna wędlina wieprzowa z dużą zawartością peperoncino (papryczek chili).
Occelli® Castelmagno DOP Alpeggio [wym. oczelli castelmanjo alpedzio] - ser dojrzewający z mleka krowiego. Może zawierać dodatkowo ser owczy lub kozi. Pochodzi z regionu Piemontu.
Olio di oliva extra vergine [wym. olio di oliwa ekstra werdżine] - najwyższa jakość oliwy. Świeżo tłoczona z najwyższej jakości oliwek o najniższym poziomie kwasowości (do 0,8%). Nie jest poddawana żadnej obróbce chemicznej.
Pasta alla carbonara [wym. pasta ala karbonara] - makaron z dodatkiem jajek, Pancetty lub Guanciale, sera Pecorino Romano lub Parmezanu oraz czarnego pieprzu.
Pecorino Fresco Toscano DOP [wym. pekorino fresko toskano] - półtwardy ser z mleka owczego o ostrym, wyrazistym smaku z regionu Toskanii.
Pecorino Romano DOP [wym. pekorino romano] - twardy ser dojrzewający z mleka owczego o intensywnym, zdecydowanym smaku i aromacie. Pochodzi z regionu Sardynii.
Penne [wym. penne] - makaron w kształcie ciętych pod kątem rurek.
Pancetta [wym. panczetta] - włoski boczek.
Parmigiano Reggiano DOP [wym. parmidziano redziano] - ser twardy z mleka krowiego produkowany tylko w rejonie Parmy, Reggio Emilii, Modeny, Bolonii oraz Mantovy w Lombardii.
Pesto alla genovese DOP [wym. pesto ala dżenowese] - sos z bazylii, zawierający: Grana Padano DOP, Parmigiano Reggiano DOP i Pecorino Romano DOP oraz orzeszki piniowe. Doprawiony solą i czosnkiem. Pochodzi z Toskanii.
Piave DOP [wym. piawe] - twardy ser dojrzewający z mleka krowiego. Pochodzi z regionu Wenecji Euganejskiej.
Prosciutto [wym. prosziutto] - włoska szynka, którą możemy podzielić na 2 rodzaje: gotowana (Cotto) oraz surowa (Crudo). Najbardziej znana to Prosciutto di Parma DOP z regionu Emilia-Romania oraz Prosciutto crudo San Daniele DOP z Friuli-Wenecji Julijskiej.
Provolone [wym. prowolone] - aromatyczny, delikatny, półtwardy ser z mleka krowiego.
Ricotta [wym. rikotta] - świeży, gęsty, kremowy serek typu twarogowego z mleka krowiego. Powstaje ze śmietanki i serwatki po produkcji serów.
Ristretto [wym. ristretto] - kawa podobna do Espresso, ale zawierająca dwukrotnie mniej wody. Przez co staję się od niej trochę mocniejsza.
Salsiccia fresca [wym. salsicia freska] - włoska surowa kiełbasa wieprzowa.
Salsiccia veneta [wym. salsicia weneta] - włoska surowa kiełbasa wieprzowa.
San Marzano DOP [wym. san marcano] - pomidory o słodkim smaku, intensywnym aromacie i ciemno-czerwonej barwie. Są uprawiane na żyznych glebach pod Wezuwiuszem - Kampania.
Spianata piccante Pedroni [wym. spianata pikante pedroni] - pikantne włoskie salami. Czerwoną barwę zawdzięcza ostrym papryczkom.
Tagliatelle [wym. taljatelle] - makaron w kształcie długich, płaskich wstążek.
Taleggio DOP [wym. taledzio] - ser z mleka krowiego o intensywnym aromacie. Charakteryzuje się łagodnym, słodkim i delikatnie owocowym smakiem. Pochodzi z regionu Lombardii.
Tiramisu [wym. tiramisu] - z wł. oznacza 'Popraw mi humor'. Jest to deser złożony z nasączonej Espresso warstwy biszkoptów, kremu z serka Mascarpone, żółtek jaj i cukru. Całość posypana jest kakao lub płatkami gorzkiej czekolady. W Polsce biszkopty namacza się dodatkowo w likierze Amaretto, a we Włoszech w winie Marsala choć nie jest to ujęte w oryginalnym przepisie.
Zabaglione [wym. zabaljone] - tradycyjny włoski deser przygotowywany z zółtek jaj, cukru i słodkiego wina.